ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ

Όλοι εμείς κατηγορούμε συχνά όσους εγκαταλείπουν ή κακοποιούν τα ζώα. Ο πραγματικός υπαίτιος όμως είναι η πολιτεία, που ευθύνεται για  την έλλειψη επαρκούς νομοθεσίας αλλά και τη μη εφαρμογή της υφιστάμενης ελλιπούς νομοθεσίας. Η πολιτεία μετέφερε το βάρος των ευθυνών της, αλλά και το οικονομικό βάρος, στους εθελοντές και στα καταφύγια, που όπως είναι φυσικό, αδυνατούν να ελέγξουν την κατάσταση. Πόσο θα πάει αυτή η κατάσταση.

Το PetBank καλεί όλους τους πολίτες σε μια κοινή προσπάθεια θέσπισης και εφαρμογής των νόμων.

Εμείς που υπογράφουμε τα πιο κάτω σημειώνουμε ότι:

1.Απαιτούμε από την πολιτεία, να αναλάβει τις ευθύνες της και να εφαρμόσει αποτελεσματικές πολιτικές αντιμετώπισης του προβλήματος της εγκατάλειψης των σκύλων και της αύξησης του αριθμού των αδέσποτων ζώων.


2.Ζητούμε εφαρμογή πολιτικής για τη στείρωση των σκύλων και γάτων ώστε να ελεγχθεί ο αριθμός τους και να γίνουν βιώσιμα τα προγράμματα προστασίας τους. Χρηματοδότηση προγραμμάτων ενημέρωσης του κοινού, προγραμμάτων στείρωσης γάτων και σκύλων.

3.Περιορισμός των ευθανασιών στις απολύτως απαραίτητες. Η ευθανασία δεν είναι μέτρο ελέγχου του πληθυσμού ζώων.

4.Να σταματήσει η ανεξέλεγκτη εισαγωγή άγριων ζώων και η λειτουργία χωρίς αποτελεσματικό έλεγχο, των λεγόμενων «ζωολογικών κήπων». Αλλαγή και σωστή εφαρμογή του νομικού πλαισίου λειτουργίας των λεγόμενων «ζωολογικών κήπων». Απαγόρευση εισαγωγής ζώων που δεν συνάδουν με το οικοσύστημα της Κύπρου.

5.Ζητούμε τη θέσπιση ικανοποιητικης κρατικής χορηγίας των φιλοζωικών οργανώσεων και των καταφυγίων σκύλων και γάτων.

6.Απαιτούμε να δημιουργηθεί «αστυνομία για τα ζώα», η οποία και θα επισκέπτεται όλα τα εγγεγραμμένα ζώα (ακόμα και στα καταφύγια) κατά τακτά διαστήματα για να εξετάζει και να εξασφαλίζει τις σωστές συνθήκες διαβίωσης. 

7.Να οργανωθούν οι χώροι ελεύθερου περιπάτου ζώων και οι παραλίες ζώων. Να καταργηθεί η απόλυτη απαγόρευση της παρουσίας ζώων σε παραλίες.
Να καθοριστούν οργανωμένες και επαρκείς παραλίες των ζώων.

8.Να εφαρμοστούν  με αυστηρότητα οι πρόνοιες της νομοθεσίας που αφορούν τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών σκύλων σε ότι αφορά την οχληρία και την καθαριότητα σε δημόσιους χώρους, αλλά και οι Δήμοι να παράσχουν καλάθους απορριμμάτων για το σκοπό αυτό.

9.Να δημιουργηθεί φορέας ελέγχου και προστασίας των ζώων με την ενεργητική συμμετοχή των φιλοζωικών οργανώσεων που να καθορίζει και να ελέγχει την πολιτική για τα ζώα αφού οι τοπικές αρχές αποδείχθηκαν ανίκανες να εφαρμόσουν τη νομοθεσία για τους σκύλους και οι κτηνιατρικές υπηρεσίες τη νομοθεσία για την ευημερία των ζώων.

10.Να απαγορευτεί αυστηρά η εμπορική εισαγωγή ζώων και πουλιών για καλλωπιστικούς σκοπούς. Να απαγορευτεί η πώληση σκύλων και γάτων από τα pet shop. Προώθηση νόμου για εκτροφείς, καταφύγια ζώων, pet shops. Κανένας να μην δικαιούται να αναπαράγει ζώο χωρίς άδεια.

11.Να απαγορευτεί αυστηρά η πώληση προστατευόμενων, σύμφωνα με τη συνθήκη CITES, ζώων, πουλιών, κοραλλιών, κοχυλιών κλπ.

12.Να απαγορευτεί αυστηρά η δηλητηρίαση και παγίδευση άγριων ζώων π.χ. αλεπούδων και ερπετών.

13.Δημιουργία Ειδικού Ταμείου (π.χ. έσοδα από τις ετήσιες άδειες εγγραφής των σκύλων κλπ) που να χρησιμοποιείται αποκλειστικά για προγράμματα ωφέλειας για τα ζώα.

14.Δημιουργία Κεντρικής Υπηρεσίας (animal control) η οποία θα λειτουργεί 24 ώρες το εικοσιτετράωρο (διαδυκτιακά) στην οποία θα καταγράφονται όλα τα εγγεγραμμένα ζώα ώστε να είναι πιο εύκολος ο εντοπισμός τους.

15.Λειτουργία ενός παγκύπριου αριθμού ο οποίος θα παραπέμπει στον αστυνομικό της γειτονιάς και στην αστυνομία για τα ζώα, για χειρισμό καταγγελιών κλπ.

16.Απλούστευση των διαδικασιών έκδοσης δικαστικού εντάλματος για είσοδο σε διαμερίσματα και οικίες / τροποποίηση του νόμου για δικαστικό ένταλμα, σε περιπτώσεις καταγγελιών κακοποίησης ζώων.

17.Αύξηση των ποινών για κακοποίηση, εγκατάλειψη, θανάτωση, παγίδευση και κακομεταχείριση ζώων. Να μην δικαιούται άτομο το οποίο έχει εγκαταλείψει ή κακοποιήσει ζώο να έχει ξανά ζώο στην κατοχή του.

18.Κατάργηση του φόρου traces ή μείωση του, όταν πρόκειται για αποστολή ζώου για υιοθεσία στο εξωτερικό από φιλοζωικές οργανώσεις και καταφύγια.

19.Εμπλουτισμός του προγράμματος που διδάσκεται στα σχολεία στα πλαίσια της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

20.Εισαγωγή συμβολαίων ενημέρωσης κατά τη μεταβίβαση των ζώων για τις ιδιαιτερότητες του ζώου που θα αποκτήσει και την ποιότητα ζωής που θα πρέπει να του παρέχει.


Η μεγαλοσύνη της Κυπριακής κοινωνίας κρίνεται από τον τρόπο που συμπεριφέρεται στα ζώα. Η ηθική της εξέλιξη κρίνεται από τις πολιτικές που εφαρμόζονται. Το θέμα δεν είναι μόνο να φτιάξουμε τη νομοθεσία αλλά και να την εφαρμόσουμε.

Η διακήρυξη αυτή θα κατατεθεί σε όλες τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, γι’ αυτό χρειαζόμαστε την υπογραφή σας.


Για το PetBank
Φωτούλα Πολυδώρου


ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΜΕ & ΝΑ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ

Για πόσο καιρό δεν θα μας  ακούει κανείς
;
Το παρελθόν και η ιστορία μας έχει διδάξει ότι ενώνοντας τις φωνές μας αποκτούμε δύναμη. 
Αν ενωθούμε μερικές χιλιάδες που είμαστε, με την υπογραφή μας μπορούμε να ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ.
Να απαιτούμε από αυτούς που ΕΜΕΙΣ με την ψήφο μας τους δώσαμε την εξουσία, να πάρουν το δυνατό μήνυμα ότι πρέπει να νομοθετήσουν το αυτονόητο.

Έχω αναλάβει προσωπικά να στείλω επιστολές σε ΟΛΑ τα κόμματα και να τους ζητήσω να στηρίξουν αυτό που εμείς με την υπογραφή μας απαιτούμε .
Θα σας ενημερώσω δημοσίως για την απόφαση του κάθε κόμματος για να γνωρίζετε ποια κόμματα μας στηρίζουν και πoια όχι.

Ευελπιστώ στην υπογραφή και στήριξη  όλων
Φωτουλα Πολυδωρου

ΥΠΟΓΡΑΦΩ ΕΔΩ